Wat moet je dan nog zeggen…

Wat moet je dan nog zeggen…

Onderstaande beelden zijn niet leuk. Maar je moet ze wel zien. Want dit was afgelopen week wat er, zoals bijna elke dag, gebeurde aan de grenzen van Europa. Ook vandaag, op de Dag van de Vluchteling.
Maar waarom nemen vluchtelingen niet gewoon het vliegtuig?

Dit zijn geen illegale vluchtelingen. Het zijn Syrische vluchtelingen, die het recht hebben om asiel aan te vragen, en dat in 95% van de gevallen ook daadwerkelijk krijgen.
Tenminste, als het ze lukt om de grens over te steken zodat ze de aanvraag kunnen doen.

Want Nederland en de andere Europese landen hebben het vluchtelingenverdrag getekend. En dus mogen mensen die voor hun leven en vrijheid moeten vrezen, hier asiel aanvragen. Net zoals Nederlanders dat massaal deden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Maar we hebben een trucje.

Je mag alleen asiel aanvragen als je op ons grondgebied bent. En we laten je niet over de grens.

Waarom vluchtelingen niet vliegen

Er gaan gewoon vliegtuigen. De reis van daar naar hier is grotendeels niet erg ingewikkeld. Voor wie een visum heeft. En ook niet enorm duur. Een vlucht van Libanon naar Amsterdam kost bijvoorbeeld € 341,58. Dat is een schijntje vergeleken met de duizenden euro’s die mensensmokkelaars vragen.

Dus waarom pakken ze het vliegtuig niet?

Dat komt door EU directive 2001/51/EC. Dat is een Europese regel die zorgt dat vliegtuigmaatschappijen verantwoordelijk zijn voor alle kosten van de asielprocedure, opvang en uitzetting, als ze iemand naar hier vervoeren die hier niet mag zijn en die geen recht op asiel heeft.

Je snapt het al. Er is geen enkele vliegtuig- of bootmaatschappij die dat risico gaat lopen. Ze laten asielzoekers simpelweg niet aan boord.
En dat was ook precies de bedoeling van de directive. Het is één van onze smerigste regels, waarbij onze politici hun handen in onschuld wassen, en er intussen expres voor zorgen dat mensen die recht hebben op asiel, niet op een normale manier de grens over kunnen.

Deze foto’s laten zien wat wij ze daarbij dwingen te ondergaan.

Dit had een Europese grens kunnen zijn. Want Fort Europa is bij Griekenland en aan een groot deel van de oostgrens omzoomd met hekken, prikkeldraad, bewegingsmelders, warmtesensoren, drones en anti-immigratiesoldaten van Frontex. Zeker ook in opdracht van Noord-Europese landen zoals Nederland.
Kijk hier voor beelden van die grens, of zie het nieuws over uitbreidingsplannen.

Onderstaande foto’s zijn van de Turkse grens.
Wat daar gebeurt, kun je ook aantreffen in Libië, Marokko, Bulgarije, Griekenland, Hongarije en allerlei andere landen, vaak ook op ons (EU) verzoek, mede om te voorkomen dat vluchtelingen hier ooit asiel aan kunnen vragen, al hebben ze daar volgens onze eigen regels wel recht op.
Sommige landen belonen we er zelfs voor.

En zo ziet dat er uit.

Vluchtelingen smeken om water aan de grens

Grenswacht geeft geen drinkwater, maar valt de vluchtelingen aan met een waterkanon.
Desperate Syrische vluchtelingen persen zich door een gat in het grenshek bij Akcakale. 14 juni 2015

Lees het hele verslag van AFP fotograaf Bulent Kilic hier hier, hier, hier en hier.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *