Heeft u zich een hoedje gespot?

Vandaag is het de verjaardag van George Orwell, de beroemde schrijver van 1984 en bedenker van Big Brother. Dat hebben we gevierd!

We hebben in Eindhoven George zijn verjaardag gevierd door op deze prachtige en gezellige camera een feesthoedje te plaatsen. We hadden graag álle surveillancecamera’s versierd waarmee onze mooie stad volhangt, maar sorry, het waren er gewoon teveel.

Lang leve Big Brother!

Ja, natuurlijk weten wij ook wel dat de stad helemaal niet veiliger wordt van al die camera’s. Uit geen enkel breder onderzoek blijkt dat surveillancecamera’s een echte invloed op de criminaliteit hebben.
Dat maakt niet uit. We zijn gewoon blij dat we overal in de gaten worden gehouden!
Zoals George al zei: “War is peace, ignorance is bliss, freedom is slavery!”

graaf2We worden laaiend enthousiast van de totale surveillancemaatschappij waar we vandaag in leven! Er gebeurt zo veel wat zelfs Orwell niet aan zag komen… En dan hebben we het echt niet alleen over Snowden en de NSA. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  1. Camera’s die de huizen van mensen met bijstand begluren;
  2. Fraudebestrijders die je Appie bonuskaart bespioneren;
  3. De OVchipkaart, de kentekenherkenning en zelfs gezichtsherkenning in de tram, die er voor zorgen dat Big Brother altijd weet waar je bent of bent geweest;
  4. Stiekem scannen mobiele telefoons en RFID-tags in winkels;
  5. Plannen voor het afluisteren van alle internetcommunicatie en het hacken van je computer door de overheid;
  6. Verzamelen en verkopen van ongelofelijk veel persoonlijke informatie over iedereen door bedrijven als Facebook en Google;
  7. Drones, bewegingsmelders en warmtesensoren die de Europese grenzen in de gaten houden;
  8. En niet te vergeten, de steeds verdergaande koppeling tussen al deze bestanden door de overheid.

georgeEr zijn maar twee toverwoorden nodig geweest om al deze (en nog veel meer andere) maatregelen door te voeren.
We gaan verklappen welke twee dat zijn. Let op:

Fraude! Terrorisme!

Laten we wel wezen: het dient allemaal nergens toe. Er wordt nu niet minder gefraudeerd dan voor al die maatregelen. En er is ook niet minder terrorisme.

Maar we worden wel allemaal in de gaten gehouden, dag en nacht, bij alles wat we doen.

Living Brother Stratumseind

living lab 1Het summum van Big Brother is toch wel Living Lab Stratumseind in Eindhoven, waar elke bezoeker in de gaten wordt gehouden door slimme camera’s, microfoons en sensoren.
Bovendien wordt geprobeerd om met licht, geur en geluid je gedrag onbewust te beïnvloeden.

‘Living Brother’ Stratumseind geeft iedere voorbijganger een tracking code, weet op elk moment hoeveel mensen er in elke kroeg zijn, hoeveel er gedronken wordt, wat men zegt op sociale media, wie er volgens de slimme camera’s en microfoons agressief dreigt te worden, en dankzij telefoonproviders als Vodafone zelfs uit welke gemeentes en wijken men komt.

living lab 2Interessant is dat Living Brother niet alleen uit gemeente en politie bestaat, maar dat er wordt samengewerkt met talloze instanties en commerciële partners, waaronder multinationals en zelfs een commerciële terrorismebestrijder. Wie toegang heeft tot welke gegevens is onduidelijk. Wel wil men in de toekomst samenwerken met Axe in ruil voor data.

living lab 4Het project verdedigt zichzelf steeds door te zeggen dat de privacy wordt gewaarborgd en dat er wordt samengewerkt met universiteiten. Maar hóe de privacy wordt gewaarborgd of zelfs gewaarborgd kán worden in dit gluursysteem, dat horen we niet. Bij Tiburg University valt bovendien iets heel anders te lezen:

(…) “leading to serious privacy concerns, discrimination when used for decision making, unfair treatment, exclusion, stigmatisation, de-individualisation, loss of autonomy and confrontation with unwanted information.”

stratumseind
Wat zonde! Onze ladder was te kort. Zielige en eenzame onversierde camera’s en sensoren op Stratumseind – een domper op den feestvreugd.

Wij zeggen daarom:
In Eindhoven is Orwell opnieuw tot leven gekomen.

Lang leve George Orwell, hoera, hoera!
War is peace, ignorance is bliss, freedom is slavery!

Jammer dat veel feesthoedjes al weer van camera’s zijn verwijderd, maar gelukkig hebben we nog champagne.

Met feestelijke groet van het verjaardagspartijtje van George Orwell

Een gedachte over “Heeft u zich een hoedje gespot?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *