Aandacht voor onderzoek racisme is racistisch

Er is al een paar dagen veel aandacht voor het onderzoek naar antisemitisme van het Verwey-Jonkers instituut. Aandacht die echter zelf bijzonder discriminerend is, en zich alleen op antisemitische moslims richt.
Dat was echter helemaal niet de extreemste uitslag van het onderzoek.

In de grafiek uit het rapport zie je wie “niet zo positief” is over welke bevolkingsgroepen.

moslims antisemitismeIn de media hoor je bijna alleen over de moslims die ‘niet zo positief’ zijn over joden. Dat is ook klote. Dat is het blauwe kolommetje helemaal links.

Maar waarom is vrijwel niemand gealarmeerd over de andere cijfers uit het onderzoek? Kijk eens naar de rode en grijze balken aan de rechterkant, hoeveel niet-gelovigen en christenen ‘niet zo positief’ zijn over Turken, Marokkanen en moslims in het algemeen? Inderdaad, dat is een veel groter percentage.

Fantastisch.
Enorm veel aandacht van media en politiek voor een onderzoek naar racisme.
Eén klein dingetje alleen… die aandacht is zelf zeer discriminerend van aard. Alle aandacht gaat naar de 12% moslims die negatief over joden zijn. De veel grotere aantallen (tot 45%!) niet-gelovigen en christenen die negatief zijn over moslims, worden echter volkomen genegeerd. En hoe joden over anderen denken is zelfs niet gevraagd.

Racistische aandacht voor een onderzoek naar racisme.
Je zou er haast een heel klein beetje cynisch van worden…

foto:
[Lodewijk Asscher door Katarzyna Czerwińska. Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Poland]

 

Update

Asscher heeft intussen naar aanleiding van het rapport vele grote zorgen over antisemitisme uitgesproken en acties in het vooruitzicht gesteld. Over de veel grotere islamofobie uit hetzelfde rapport zwijgt hij echter in alle talen. Zelfs in zijn brief aan de Tweede Kamer over het onderzoek.

Intussen heeft Rutte wel gereageerd op de schokkende cijfers.
“Dat tweede onderzoek ken ik niet”, zei Rutte. (Tja, er is dan ook geen tweede onderzoek, het is gewoon hetzelfde onderzoek).

Rutte neemt even iets van stelling: dat voor racisme en discriminatie “als zodanig geen ruimte is in dit land”.
Maar erg lang duurt dat niet. Om te beginnen moeten we vooral niks gaan doen:
“Hier geldt dat je dit niet oplost met nieuwe wetgeving of grote plannen en protocollen”, aldus Rutte. “Alsjeblieft, we verstikken in dit land door het beleid.”

Je zou je haast gaan afvragen over wiens beleid hij het eigenlijk heeft. Maar er is wel wat ernstigers aan de hand.

Volgens Rutte is de samenstelling van de Nederlandse samenleving de afgelopen jaren veranderd. Nieuwe groepen zijn bezig hun plek in dit land te bevechten, zei Rutte. Gevoelens die daarmee gepaard gaan wegdrukken of ongepast verklaren, is volgens de premier “het laatste wat we moeten doen.”

Ik wil best proberen open te staan voor andere invalshoeken, maar ik kan die opmerking toch echt maar op één manier interpreteren.

Rutte vindt het blijkbaar gepast om “niet zo positief” te zijn over moslims.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *