De ontkende mens

Na een week kabinetscrisis over al dan niet Bed Bad Brood, had Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD, vandaag wat over uitgeprocedeerden te zeggen.
Zijlstra: “Als Willem Holleeder net zo naar de rechter zou luisteren als deze mensen, zou hij nog geen dag in de gevangenis hebben gezeten.”

Lastig om netjes te blijven bij zoveel schofterigheid als er de laatste dagen over sans-papiers wordt uitgestort.
Maar we hebben nieuws voor Halbe.
Illegaliteit is geen zware criminaliteit. Of lichte. Om precies te zijn, het is exact even strafbaar als bakker zijn, of Zijlstra heten.

Ja, ik zou ook graag zien dat we in de wet opnemen dat mensen die aantoonbaar door het bevolkingsregister Halbe Zijlstra worden geheten, daarvoor gestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar en een geldboete van de zesde categorie. Natuurlijk zal de reclassering in zo’n geval scherp opletten of onderhavige Halbe na het uitzitten van de straf niet tot recidive vervalt, in welk geval de rechter daar opnieuw korte metten mee zal maken. Keer op keer als het moet.

Maar, beste Halbe, die wet is er nog niet. Er is zelfs geen meerderheid voor. En daarom, lieverd, zullen we je niet met Holleeder vergelijken.

Je hebt nu al vaak laten zien dat je het éénpersoons knokploegje van Rutte bent.
Je hebt fijn wraak genomen op de culturele sector, omdat ze het waagden om allemaal culturele dingen te doen die je niet begreep zodat je dom leek. Je bent immers voor de Nederlandse cultuur, maar dan wel zonder cultuur!
Daarna ben je studentjes gaan pesten, want die doen ook al alsof ze slimmer zijn dan jij, dus dan kun je ze het beste plat slaan zodat ze zien wie hier de baas is.
Je houdt wel van bazige bazen. Je wil zelfs nauwer samenwerken met onderdrukkers en dictators, want die zijn zo lekker stabiel. En meestal lekker rechts, niet te vergeten.

Nu is het dan tijd om te grommen naar de PvdA. Want dat zijn ook al van die culturalistische linkse intellectuelen. Nou ja, ex-links dan. Of waren ze nou van de arbeid… nou, fout zijn ze zeker!
Moeilijk doen over illegalen?
Die lui die zomaar dood durven te gaan op zee, maar weigeren hier op straat te creperen? Dat pik je niet langer!

Burgemeester Van der Laan is niet enthousiast, maar naar verluidt is de PvdA zelfs zo met uitgeprocedeerden begaan dat ze overweegt om één enkel groot centraal verzamelterrein te bouwen, waar die lui dan fijn worden opgesloten in hun bed bad brood.
Net zo lang tot ze alsnog kunnen worden uitgezet, of anders van ouderdom overlijden.
Niet in gevangenschap hè? Nee, in een beschermende omgeving met minimale voorzieningen en enkele beperkingen, zoals een hek met veel prikkeldraad.
Héél sociaal, levert vast veel linkse kiezers op.

Maar jou niet gezien Halbe. Halfbakken linkse nonsense. Dat gaat de VVD lang niet ver genoeg! Dat kampement, okay, dat was sowieso eigenlijk een plan van jullie eigen Teeven.
Dus daar zijn jullie het mee eens.

– Oh nee! NEE!
Sorry!
Jullie zijn het er zeker niet mee eens! Dikke vette kabinetscrisis!

Want… eh…

Jee man, meen je dat nou? De VVD vindt één enkel, zeg maar ehm landelijk geconcentreerd kamp niet rechts genoeg?

Sorry Halbe, het kost me soms wat moeite om me in jullie te verplaatsen, maar het lukt wel hoor, echt, geef me wat tijd.
Nieuwe poging dan.
De VVD heeft natuurlijk hoogstaande principes, ook als dat crisis en twee weken onderhandelen betekent, en dus zegt de VVD: Een kampement, okay, maar wat nou bed, en hoezo mogen ze zich daar wassen!

Denk ik. Sorry, ik kan prima bedenken wat er aan dat PvdA plan mis is, maar waarom jullie het te links vinden, echt hoor…

pvvaanhangersAan de andere kant, misschien heeft het niet zoveel met te links te maken. Misschien vindt de VVD bij nader inzien ook Teeven zijn plan wat minder geslaagd.

Gezien het sentiment van de kiezer is een kampje voor 20 tot 100.000 mensen eigenlijk maar niks.
Dat heeft toch helemaal geen amusementswaarde.
Ze moeten gewoon doodgaan van de honger en de kou op straat, waar we ze kunnen zien, liefst met een camera er bovenop, in plaats van dat iemand ze wegstopt in de buurt van Den Bosch of Amersfoort. Dan valt er toch niks te lachen om die uitgeprocedeerde dobbernegers.

En als ze op straat creperen, kunnen we meteen woorden als kampement en concentratie van uitgeprocedeerden vermijden.

Denk nou niet dat ik rare vergelijkingen maak. Ik zou niet durven. Het is immers bekend dat dat niet mag. Leren van de geschiedenis, dat is zo ontzettend 1946, dat is niet meer van deze tijd.
Bovendien is het onbeleefd, om de ene ongepaste vergelijking met de andere te beantwoorden.

En, om fair te zijn, het is ook niet eerlijk om Zijlstra weg te zetten als een revanchistische dommerik. Zo dom is hij niet.
Halbe weet bijvoorbeeld, in tegenstelling tot veel van zijn partijgenoten, heel goed dat veel illegalen helemaal niet weg kunnen, zelfs niet degenen die dat heel graag willen.
Al in zijn tijd als fractievoorzitter in Utrecht zei hij: “Je kunt mensen die er alles aan doen om terug te kunnen keren naar bijvoorbeeld China niet op straat zetten.”

Dom is Zijlstra niet. Maar hij heeft gewoon de rol van zijn leven gevonden, en die speelt hij met verve.

Het is een hele prettige samenwerking. Rutte doet de glimlach, maar iedereen weet dat hij Halbe achter de hand heeft, ’s mans beste vriend, zijn trouwe bijtgraag. Als er ooit een ééntweetje of good cop bad cop duo goed gewerkt heeft…
Rutte deed vandaag nog een extra rondje binnenstad, al lopend en ontspannen lachend en enthousiast handjesschuddend. Hij zei zelfs dat hij er wel een beetje moe van werd om niks te mogen zeggen.
Haha!
Het afspraakje had een perfecte timing. Op exact hetzelfde moment wandelde Halbe op het Binnenhof de pers even bij elkaar, en zette zijn zure stemmetje op over Holleeder.
Beetje campagne voeren, beetje blaffen naar de PvdA, pas op jongens, luisteren of we laten onze fractievoorzitter los.

Je doet je best, Halbe. Je bent echt goed in het maken van de ene gemene en onware opmerking na de andere. Maar zelfs de beste bully moet zijn grenzen kennen.
Begin nou niet weer over vergelijkingen tussen vreemdelingenbewaring en langdurige gevangenisstraf. Want je baas doet er nu juist net alles aan om te laten lijken dat er een verschil is tussen die twee. We willen ze officieel niet straffen voor hun bestaan, weet je nog, maar uitzetten. En die vreemdelingenbewaring presenteren we naar buiten toe als puur functioneel, met een glimlach.
Ja, zo ja!

Verdonk

Niet nog een keer zo’n fuck up, die zijn er al zoveel geweest. Weet je niet meer, toen er in Schiphol een stel van die uitgeprocedeerden levend waren verbrand? Toen je in Utrecht zat, en het OM in oa. jouw stad een stel nare krakertypes achterna zat?
Ze hadden een poster gemaakt over het uitzetbeleid van Verdonk, met een grote foto van hekken met prikkeldraad er op. Volgens het OM werd het beleid van Verdonk zodoende vergeleken met de vernietigingskampen van de nazi’s, en was het verschrikkelijk strafbaar om die vergelijking te trekken.
Beetje lullig was het wel, dat uiteindelijk bleek dat het helemaal geen foto van een concentratiekamp van de nazi’s was. Het was een foto van één van Verdonks eigen uitzetcentra. De enige die een vergelijking met de concentratiekampen had gemaakt, was het OM zelf…
Geen idee of ze zichzelf daar ooit nog voor vervolgd hebben.

Halbe kan maar beter weer even braaf gaan liggen.

De PvdA begrijpt de boodschap wel, en weet heus wel dat hij harder hapt dan hun herdertje Spekman. Laat staan dan Samsom, die niet is geboren in een verkeerd lichaam, maar wel in een verkeerde letter aan het eind van zijn naam, en wiens principiële kracht Bijbelse proporties heeft gekregen sinds hij zijn ideologische haren heeft verloren.

En om in dit stukje eindelijk maar eens iets lomp en direct te zeggen: of de VVD of de PvdA nou gelijk krijgt, die illegalen zijn toch wel de lul.

Misschien wordt het tijd voor een nieuwe term.
“Illegalen”, dat zegt al bijna niemand meer.
“Uitgeprocedeerden”, dat klinkt toch ook niet echt.
Alsof één of andere gammele bureaucratische procedure een geloofwaardige reden is om iemand van honger om te laten komen, en daar dan gewoon werkloos naast te gaan staan. Nee, zo gaan we in Nederland gelukkig niet met mensen om, of ze nu autochtoon of allochtoon, joods, homo of zigeuner zijn.

Uitgeprocedeerden daarentegen…

We hebben een term nodig die de gedehumaniseerde lading echt dekt. Dat is echt wel meer dan het woord ‘uitgeprocedeerd’ aangeeft.

Ik stel voor: “uitgemenst”.

Ontmensen is een werkwoord. Een frappant werkwoord, omdat het altijd twee kanten tegelijkertijd uit werkt. Degene die een ander ontmenst, die een ander tot uitgemenst verklaart, verliest daarmee namelijk ook altijd zijn eigen menselijkheid.

Nog een etmaal schat ik, voor ze er in Den Haag uit zijn.

Pas op mensen. Want straks is er zoveel verloren, dan is het gewoon op.

 

 

foto:
[Halbe Zijlstra: Ruben Schipper, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. CC BY-SA 3.0
[Bewerking: Bas Thijs, grutjes.nl]

Een gedachte over “De ontkende mens”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *