About

Grutjes!

Dit blog is er pas net.

Ik niet. Ik schrijf al een tijdje.

Tijd om dat geschrijf bij elkaar op één plek te gaan brengen.

Veelgestelde vragen:

Wat bedoel je met contrapolitiek blog?

Nou, ik dacht, als ik buitenparlementair schrijf dan lieg ik, want ik heb vorig jaar nog meegedacht met een motie die unaniem door de Kamer is aangenomen. En als ik politiek schrijf, dan denkt iedereen weer dat ik voortaan alleen maar met de parlementaire wolven meehuil. Maar met het woordje contrapolitiek raakt iedereen lekker in verwarring, dat leek me wel wat. Val ik nu door de mand?

Wat zijn grutjes?

Grutten bestaan uit graan in gepelde en gebroken vorm. De ‘graan’soort die daar meestal voor werd genomen is boekweit, maar kan ook gerst, gort (=gepelde gerst) of haver zijn.
Het was vroeger een typisch Nederlands ingrediënt, zoals aardappelen of pasta dat nu is.

Waarom staat mijn reactie niet op je blog?

Reageren mag. Als je een reactie schrijft, komt die eerst bij een moderator terecht. Behalve als het duidelijk gescheld of spam betreft, dan gebeurt zelfs dat niet en verplaatsen onze mega super algoritmes je reactie direct naar de prullenbak.
Gaat dat goed dan komt je reactie bij een moderator terecht. Zodra die tijd heeft. Dat duurt soms even.
Onze moderator plaatst je reactie als we het een leuke reactie vinden.
En anders dus niet.

Het Leuke Reactie Gebod wil trouwens niet per se zeggen dat je het met ons eens moet zijn. Of dat je de hele tijd een leukerd uit moet hangen. Bah, leukerds.
Wel dat wij het idee hebben dat je reactie echt iets toevoegt.
We vinden het trouwens om te beginnen al leuk dat je de moeite neemt om te reageren, dankjewel!

“Maar dat is censu…”

Wil je graag vertellen dat je moslims niet begrijpt, dat vluchtelingen beter verzopen kunnen worden of dat de aarde wordt geregeerd door lizards? Dan kun je al bijna op het hele internet terecht. Maar dus niet hier. Dit is namelijk niet jouw website, maar onze website.

Dat wil niet zeggen dat je geen kritiek mag plaatsen. Als er een fout in een artikel zit, vinden we het alleen maar fijn als je ons daar op wijst.

Maar, om maar eens een voorbeeld te noemen, we zijn geenszins verplicht om de racistische troep die je tegenwoordig onder (bijna) elk online krantenartikel al kunt vinden hier ook te plaatsen. Het is triest genoeg dat een enorm groot deel van onze samenleving, on- en offline, is overgenomen door een relatief kleine groep schreeuwers en dreigers. Veel online kranten zijn via de reactiemogelijkheid feitelijk veranderd in podia voor extreemrechts. Daar gaan we hier niet aan meedoen.
Wij brengen op Grutjes wat wij graag willen brengen. Wil jij ook graag iets brengen, dan staat het je vrij om daar je eigen blog over te starten.

Comic: XKCD


copyright gedoe

Wij hebben op de teksten allemaal helemaal zelf copyright. Wil je iets gebruiken, dan vraag het even.

Met de plaatjes zit het anders. Die zijn gemaakt door aardige lui die ons toestemming hebben gegeven.

We doen echt ons best! Maar heel soms lukt het niet om de rechthebbende van het op deze website aanwezige materiaal te achterhalen en benaderen. Mocht je hieronder vallen en het oneens zijn met deze publicatie, dan kun je contact opnemen door te reageren onder het desbetreffende artikel.

De achtergrond is een bewerkte foto, waarvan het origineel is gemaakt door Florian Harries, die het met je deelt op basis van (CC BY 2.5) Wie raadt wat er op die foto staat, mag het opeten.

Bijvoorbeeld met één van deze recepten

Recepten met Grutten

Grutjes met stroop

1 liter melk of karnemelk*, 125 g boekweitgrutten, stroop of basterdsuiker, boter

Eén van de toprecepten van de jaren ’50!
Doe de koude (karne)melk samen met de grutjes in een pan, en breng het al roerend aan de kook.
Af en toe omroeren, zo’n 15 á 20 minuten zachtjes doorkoken tot het een dikke brei is.
Beetje stroop, basterdsuiker of boter erbij, en eet smakelijk!

Gruttenkoeken met stroop

1 liter karnemelk*, 125 g boekweitgrutten, snufje zout, stroop, boter

We beginnen haast hetzelfde!
Doe de koude karnemelk samen met de grutten en het zout in een pan, en breng het al roerend aan de kook.
Zo’n 15 minuten zachtjes laten doorkoken, blijf intussen af en toe roeren tot het een dikke brei is.
Giet het mengsel in een puddingvorm, en laat het helemaal afkoelen.
Verwijder dan de vorm, snij de massa in plakken, en bak die als dikke pannenkoeken in een koekenpan (met olie of boter) aan beide kanten lichtbruin.
Lekker met stroop of roomboter.

Karnemelkse pap

Water, 1 liter karnemelk*, 120 gram gort (=gepelde gerst), stroop of basterdsuiker

Let even goed op. De meeste gort die je in de winkel koopt, is tegenwoordig vlugkokend. Dat staat op het pakje. Als het vlugkokend is, kun je het wellen achterwege laten en de kooktijd halveren.

1. Week de gort 12 uur lang in water, en kook deze daarna een uur lang in water.

2 Roer de karnemelk door de gort en kook het mengsel nog even kort op een hoog vuur.
Eet de pap met stroop of basterdsuiker.

Gruttenpap

1 liter karnemelk*, 100 gram boekweitgrutten, stroop of basterdsuiker

Kook de karnemelk met de grutjes minstens 15 minuten.
Serveer de pap met stroop of basterdsuiker.

*) Karnemelk gaat schiften als je het verwarmt. Doe er daarom een klein beetje binder bij, bijvoorbeeld een beetje maizena of bloem.

Eigenlijk zijn recepten voor grutjes een beetje als onze politieke partijen. Voor de liefhebber is het best lekker, maar het lijkt allemaal wel erg veel op elkaar.
Vooruit, toch nog even wat anders:

Alkmaarse kaassoep met grutten (maaltijdsoep)

Vooroorlogs recept
Voor deze kaassoep heb je gortgrutjes nodig. Kun je die niet kant en klaar vinden, koop dan gort en maal die zelf grof (niet fijn!) in een keukenmachine.
Tegenwoordig is bijna alleen vlugkokende gort te verkrijgen, daar is de veel kortere kooktijd in dit recept op aangepast.

Voor 4 personen:
200 g grofgeraspte belegen Edammer kaas
150 g vlugkokende gort, gebroken of grof gemalen tot grutjes
250 g grofgeraspte knolselderij
1 liter bouillon (van tablet mag)
1/2 liter melk
zout en peper
snuf nootmuskaat
fijngehakte peterselie

Breng de bouillon aan de kook en voeg er de grutjes (grof gemalen gort) aan toe. Laat alles boven een matig vuur 30 minuten zacht koken. Voeg er dan de melk en de knolselderij aan toe. Laat alles zo lang doorkoken tot de knolselderij uiteen is gevallen.
Klop de soep even flink op met een garde. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe.
Schep de kaas vlak voor het opdienen door de soep. Strooi er daarna een royale hoeveelheid fijngehakte peterselie door.

 

Waar vind je die grutten?

Nou, misschien wel op www.grutjes.nl, halve juin. Of bedoelde je voor in die recepten?
Je kunt grutjes tegenwoordig soms weer in grotere supermarkten kopen, maar je hebt meer kans in natuurvoedingswinkels. Boekweitgrutten zijn ook geschikt voor mensen met een glutenallergie.

Hou ik veel van grutjes?

Ik schrijf ze. Ik heb er nog nooit één geproefd.

Gruttenrecept